Gezondheidszorg in Mill.

Huisartsen, Tandartsen, Dierenartsen, Verloskundigen, Veeverloskundigen, Fysiotherapie, Apotheek, EHBO, KBO, Witgele en Rode Kruis, B.B.B. Bescherming Burger Bevolking enz.

Hier beneden een foto en enkele artikelen uit de "Graafse Courant" van ongeveer 1950 over de Gezondheidzorg rond 1800 - 1900 en het Millse bestuur van het "Witgele Kruis" met de echtgenotes.

Bronvermelding: Dhr. Louis Moors en dhr. Henk van de Weem van "Mylle's Erfgoed".

Bronvermelding: De Graafse Courant.

 

Hier beneden een overlijdensadvertentie van Verloskundige dhr. Wilhelmus Van Boxmeer-Verstraaten.

Bronvermelding: dhr. Henk van de Weem.

Hier beneden bijzonderheden en ansichten over o.a. dhr. dr. N.N.J. Arntz, nieuwe Huisarts in Mill in 1912 aan de Oranjeboomstraat.

Bronvermelding: het B.H.I.C.

Bronvermelding: het B.H.I.C.

Bronvermelding: het B.H.I.C.

Bronvermelding: het B.H.I.C.

Bronvermelding: het B.H.I.C.

Vroeger was er in Mill ook een ARM-bestuur. Zie hier beneden voor enkele bijzonderheden.

Bronvermelding: het B.H.I.C.

Hier beneden een foto van het RK-Armenhuisje ( of Diaconiehuis ) aan de Brandsestraat in Mill rond 1900.

Drs. H.A.M. Gunneweg, Huisarts in Mill.

Voordat Dokter drs. H.A.M. Gunneweg aan zijn praktijk in Mill begon was hij eerst Scheepsarts.

Hier beneden een foto van de Millse Huisarts drs. Hans Gunneweg en zijn vrouw op een receptie bij dhr. en mevr. Hub. en Christine Verstraaten aan de Schoolstraat 27 in Mill in 1952.

Rechts was 't woonhuis van de Fam. van Gennip: links was 't woonhuis en de Huisartsenpraktijk van Drs. H.A.M. Gunneweg. Mevr. Leny Moons, dank voor de tip.

Hier beneden een Krantenartikel van de nieuwe Huisarts Drs. P. de Wildt en over het Afscheid van Dokter H.A.M. Gunneweg.

Publicatiedatum: 28 oktober 1972

Bronvermelding: www.digibron.nl

Mill getroffen door T.B.C.-golf.

MILL — In de Brabantse gemeente Mill en omstreken  ('t Land van Cuyck) is besmetting met tuberculose geconstateerd.

De samenkomst van de jeugd zal moeten worden gesloten," meent hij. „Ook zal elk popfestijn moeten worden afgelast. Bij de onderzoeken is gebleken dat verschillende van de onderzochten die positief reageerden, drugs rookten. Dat gebeurt voornamelijk tijdens de popfestivals," zegt dr. Gunneweg.

Gemeentesecretaris W. van de Mee uit Mill meent dat het met de omvang van de TBC niet zo'n vaart loopt. ,,Er zijn wel enkele gevallen geconstateerd, maar dat is niet verontrustend. Er is in elk geval geen alarmsituatie," zegt hij.

Bronvermelding: het B.H.I.C.

Gezondheidszorg in Mill.

Doktoren, Huisartsen, Tandartsen, Vroedvrouwen, Dierenartsen, Apotheek, EHBO, Witgele en Rode Kruis enz. 

Huisarts, Dokter M.B. Anderegg, Geneesheer en Directeur van Brouwerij 't Anker.

 

De Anderegg' s waren niet alleen brouwers maar ook doktoren; o.a. Scheepsartsen enz.

Mevr. Jo Konings-van Eekelen; vroedvrouw in Mill en ere-Burgeres van Mill.

Hier beneden Mej. Catharina Rethans ( later Mevr. Olfers ) was o.a. vroedvrouw op Landgoed de Princepeel.

Hier beneden Moeders met hun baby's in de Wachtkamer van het Consultatiebureau van het Witgele Kruis in Mill, aan de Melkweg, wachtend op hun bezoek aan de vroedvrouwen.

Hier beneden een foto van de Baby-Kamer in het Heilig Hart Ziekenhuis van Boxmeer in 1950.

Welkom Vorstenkind Prinses Beatrix bij het Consultatie Bureau aan de Melkweg.

Bronvermelding: dhr. Pieter Verstraaten

Hier beneden een overlijdensakte van de Verloskundige dr. Willem van Boxmeer in 1903.

Hier beneden info over de nieuwe Verloskundige Praktijk aan de Bernhardstraat 13 in Mill in 2014.

Hier beneden enkele Pagina's van de Website van de Millse en CuijkseVerloskundige Praktijk in 2015.

Hier beneden Mevr. Christina Van Raaij-Verstraaten met Vergrootglas en Bril om te kunnen lezen. Mevr. Christina Van Raaij-Verstraaten was toen de Oudste Inwoonster van Uden.  

Hier onder een Oud Gehoor-apparaat voor in 't oor.

Hier onder Burgemeester Harrie Hofmans en Juffrouw Konings van Eekelen tijdens het uitreiken van de oorkonde van haar Ere-burgerschap van Mill. Mevr. Konings had ook 2 zoons in de Missie, waaronder de bekende Millse Missionaris Pater Martien Konings (Missie in Borneo ) van de jaarlijkse Missietentoonstellingen "Amate" in de Concertzaal.

Hier onder Burgemeester Harrie Hofmans en Juffrouw Konings van Eekelen tijdens het uitreiken van de oorkonde van haar Ere-burgerschap van Mill.

Hier onder Burgemeester Smulders van Wanroij en Burgemeester Hofmans van Mill en Juffrouw Konings van Eekelen tijdens het uitreiken van de oorkonde van haar ere-burgerschap van Mill.

Links het Woonhuis en de Huisartsen-Praktijk van dokter Kurstjens, waar later Drs. Gert van Lieshout zich vestigde en ging wonen.

De Huisarts van Mill, Drs. KURSTJENS, had ook een dokterspraktijk op het Herhalingskamp in Mill. De Rang van Dokter Kurstjens was Groot-Majoor, omdat hij toen ook als Militaire Arts werkte in zijn Dokterspraktijk op Het "Kamp" in Mill.  

Hier beneden een foto uit de Website van Huisartsenpraktijk "Mariënweerd" in Mill.

Hier beneden een advertentie uit de Gelderlander van Huisarts drs. P.M. Koreman aan de Dr.Arntzstaat 10 in Mill.

Hier beneden het Woonhuis "Sonnevanck" ( ook ooit getekend door Architect dhr. Herman Van Strijp en gebouwd door dhr. Frans Verhaag ) en de Praktijk van Tandarts drs. Paul P.A.M. Adriaansens. Hij is gestart aan de Beatrixstraat in 1953, nu in 2018 bestaat de Tandartsen Tandartspraktijk van drs. H.P.C. Welink aan de Stationsstraat al 65 Jaar.

Hier beneden een pagina van de Website van dr. Hans Welink in 2018.

Hier beneden een mededeling van de Nieuwe Tandarts drs. Tom Gunnink die de Praktijk van drs. Hans Welink overnam sinds 1 Maart 2019.

Bronvermelding: Website van drs. Vollenbrock in 2018.

Hier beneden het Woonhuis van de Vee-verloskundige dhr. Frans de Pater: telefoonnummer 38. Dit was zijn huis aan de Stationsstraat in 1903.

Dit benedenstaande pand is gebouwd door de fam. van Schipstal uit Boekel. Zij hadden onder de grond een Koel-Kelder laten bouwen voor het koelen van de varkens. Daarna vestigde zich eerst dierenarts Drs. Hermans en later dierenarts Drs. Dré S.A.M. Van Cleef. Later kwamen in deze praktijk ook de dierenartsen Drs. J.L.M.Ploegmakers en drs. P.J. Weijens. 

 

In 1977 was de Opening van de nieuwe Dierenkliniek aan de Parallelweg 18 in Mill. Voorheen was hier de Varkensslachterij van de Familie Spanjers gevestigd.

Drs. Dré Van Cleef, Drs. Jan Ploegmakers en drs. Paul Weijens waren de toenmalige Dierenartsen met mevr. Marja Verhoeven als Dierenarts-assistente.

Hier beneden een foto van Drs. Dré Van Cleef

Dokter Th.J. Moons genoot landelijke bekendheid en zat ook in diverse besturen, waaronder het bestuur van de Brabantse Fokvereniging. Hij begon, na dierenarts drs. van Lent ( die zijn praktijk had in 't HOF, waar later Burgemeester van Nispen tot Sevenaer woonde ), in 1934 als Dierenarts in Mill met zijn eerste Laboratorium in de Garage van zijn huis in Mill aan de Stationsstraat. In die garage begon Dr. Th.J. Moons met de K.I. in 1948. Later werd hij directeur van de K.I. in Beers, nu Nationaal Veeteelt Museum aan de Dr. Moonsweg 5, 5437 BG in Beers. Hier beneden een foto van Dr. Th.J. Moons in zijn laboratorium in het Oude K.I. Station, naast het oude Gemeentehuis en tegenover de Kerk in Beers. ( Beide panden, tegenover de Kerk, werden door dhr. Floris van Heukelom gekocht in 1994 ). In Mill kwamen de inseminatoren het sperma halen om de koeien te gaan bevruchten.

Bronvermelding Mevr. Leny Kremers-Moons, dochter van Dr. Th.J. Moons.

Bronvermelding Mevr. Leny Kremers-Moons, dochter van Dr. Th.J. Moons.

Dr. Th.J. Moons is in 1934 direct na zijn afstuderen in Mill gaan werken. Voordat ons huis gebouwd was, heeft hij bij de gezusters Verberk gewoond, hij had boven de winkel een kamer gehuurd. ( tegenwoordig is dat Café het Centrum naast de kerk ). Op 13 juli 1954 is mijn vader overleden door een noodlottig ongeluk.

Bronvermelding Mevr. Leny Kremers-Moons, dochter van Dr. Th.J. Moons.

De laatste jaren woonde Doctor Jan Goossens in Mill op Hoogstraten; hij was een goede vriend van Doctor Th. J. Moons.

Hier beneden in 2008 een Uitnodiging i.v.m. het Afscheid van de twee Dierenartsen, de heren Paul Weijens en Koen Vaessen bij Fitland. Bronvermelding: mevr. Marja Verstraaten-Verhoeven.

Bronvermelding: Hub. Verstraaten.

Bronvermelding: Hub. Verstraaten.

Bronvermelding: Hub. Verstraaten.

Hier beneden de oude leegstaande Dierenartsenpraktijk aan de Parallelweg 18 in Mill waar op 11 juni 2013 een inval door de Taskforce van de Politie werd gedaan en 14 mensen gearresteerd werden vanwege een Hennepknipperij en Hennephandel.

Bronvermelding: Hub. Verstraaten.

Hier beneden info over de nieuwe Dierenartsenpraktijk Mill-Uden aan de Wanroijseweg in Mill met 14 Dierenartsen.

Hier beneden een foto van de eerste Millse Apotheker, Drs. Wil Rooijackers. Voor die tijd hadden alle huisartsen een eigen Apotheek. Mevr. Jacqueline Gerrits was de eerste diëtiste in 1995.

 

Hier beneden een foto van de nieuwe Apotheek aan de Stationsstraat in Mill in 2015.

Hier beneden in Juli 2015 een Beginscherm van de nieuwe App "RECAPPT" ( voor de IPAD ) van de Apotheken in Nederland en de Apotheek in Mill met een eigen code.

Hier beneden een Boek in 2015 over onleesbare tekst in bijsluiters. 

E.H.B.O. onderscheidingen 2011 van Millse mensen. o.a. Mevr. Diny Willems vierde haar 40-jarig Jubileum.

Vroeger hadden heel veel kinderen last van Hoofdluis. In 2015 nog af en toe ). Omdat de meeste ouders poeders en andere medicijnen niet konden betalen werden de kinderhoofdjes gewassen met Petroleum. Eerst werd hun hoofdhaar gekamt met een Netenkam of een Luizenkam, maar meestal ontdekten de plaatselijke kappers de hoofdluis.

Hier beneden een  Bewijs van Deelname aan de RijbewijsTest voor Ouderen via de K.B.O. van Mill.

In 2012 zijn aan de Schoolstraat 27 A gevestigd de Huisartsen Drs. Ellen Gest en drs. P. van der Linden; voorheen zat hier Huisarts Drs. P. de Wildt die nu, in      2013, nog in het Privé-gedeelte van het pand woont. Hier beneden een foto toen deze Huisartsenpraktijk nog een Drankenhandel was. 

De Foto beneden is genomen van de achterkant van het Pand aan de Schoolstraat 27 in 1962 met Rechts de Huidige Huisartsenpraktijk. 

In 2015 is aan de Schoolstraat 27 A gevestigd de Huisartsenpraktijk van Drs. Ellen Gest en drs. P. van der Linden.

Bronvermelding: Google Streetview.

In 2015 is aan de Schoolstraat 27 A gevestigd de Huisartsenpraktijk van Drs. Ellen Gest en drs. P. van der Linden. De Lagere school "De Straethof" is naast de Huisartsenpraktijk in zijn geheel verdwenen.

Bronvermelding: Google Streetview.

Benedenstaande Pand Schoolstraat 27 is per 2017 te koop.

Bronvermelding: FUNDA.

Hier beneden de vernieuwde Huisartsen Praktijk van Drs. E. Ghest en Drs. P. Van der Linden in 2022.

 

Hier beneden de Website van de andere Huisartsenpraktijk "Marienweerd" in 2016.

Hier beneden een folder van het MILLSE Ziekenhuis van Fitland "ViaSana" en "Dia Sana" voor heel Nederland ( met de "OPEN M.R.I. Scans" voor Patienten met Claustrofobie ) en de Fysiotherapie in Mill. In 2012 kwam er bij het Ziekenhuis ook nog "Sana Visie" met o.a. de nieuwe Hoogtekamers voor mensen die problemen kunnen krijgen met veranderende Luchtdruk, door verblijf in de Bergen, of een behandeling met Chemotherapie.

Hier beneden bijzonderheden over de Stichting Gehandicaptenbeleid in de Gemeente Mill in 2011. 

Hier beneden in dit Artikel over Liefdadigheid is ook vernoemd De Burgemeester van Mill dhr. Antoine Walraven zittend 3e van rechts.

Hier beneden de vrijwilligers van de K.B.O. in Mill de Dames en Heren Peer de Wildt, Miep Kuppen, Ton Ermers, Albert de Maeyer en Ria Kuppen in 2015.

Hier beneden nog een Ansichtkaart van het Oude Heilig Hart Ziekenhuis in Boxmeer dat vanaf 1886 gerund werd door de franse Zusters van Julie Postel. Dit prachtige ziekenhuis is nu een Oudheidkundig Museum geworden. In 2015 wonen er nog enkele Zusters van de Congregatie van Julie Postel.

Hier beneden een foto uit de Neije Krant over de Millse Beweegtuin in 2016 georganiseerd door Oerparcours, ProLudic en Fysiotherapie.

Hier beneden een foto van Zorgboerderij "De Horst" aan de Krommedijk 24 in Mill in 2016.

Hier beneden een artikel in de Neije Krant over het 10-jarig bestaan van Zorgboerderij De Horst in Mill op 13 juni 2016.

Hier onder een Artikel in de Neije Krant over de Cursus van de EHBO in Mill in 2016. Alle 7 Millse-EHBO-kandidaten waren geslaagd.

Hier beneden een artikel uit Facebook over "de LOTUS-Slachtoffers" vrijwilligers uit Mill met hun 20-jarig jubileum in 2017 met o.a. mevr. Janneke van Gemert van Eenbergen die al 25 jaar lid was.

Hier een artikel in de Gelderlander over de verkiezing van de Millse Reddingsbrigade "Erica"als de beste Reddingsbrigade in 2016 van Nederland.

Rond 1952 stond er in Mill, net als bij vele dorpen en steden in Nederland, bij Erica aan de Wanroijse weg een hoge Uitzicht-Toorn, of Lucht-Wacht-Toren van de B.B. Bescherming Burger Bevolking Kring NoordBrabant enz. Dit was i.v.m. de Koude Oorlog waarbij Luchtaanvallen konden plaatsvinden. In 1989 werd deze instelling opgeheven.

Hier beneden een foto van de Opa en Oma Dag in de Beweegtuin van dhr. Marcel Peters op 18 oktober 2017.

Copyright Studio Domeinzicht ©