Oude Kleuterschool en Meisjesschool "Sint Joseph" geleid door de Zusters Franciscanessen uit Oirschot en Gemert en Later de Huishoudschool en Assistentenklas. 

Meisjesschool ( vanaf 1871 ) in 1910 met de ingang van het Zustersklooster. 

Hier beneden de Nieuwbouw van de Kleuterschool ( Bewaarschool ) aan de Julianastraat.

Hier beneden de Kleuterschool ( Bewaarschool ) aan de Julianastraat helemaal klaar.

Kleuterschool met er voor Zuster Fabiana in 1940.

Toneel Doorn Roosje van de Kleuterklas in ± 1955.

Kleuterschool ( met Rogge voor de school ) in 1939.

Kleuterschool met Bomen voor de school.

Door de oprichting van het Nonnenklooster ontstond: 1. Het Liefdesgesticht, 2. De Meisjesschool, 3. De Kleuterschool, 4. De Huishoudschool "Mater Amabilis" ofwel "de Naaischool" en later ook 5. Het Bejaardenhuis Paus Johanneshove.

Meisjesschool en Kleuterschool in Mill.

Bronvermelding: Boek van dhr. Piet van Gelder "De Meisjesschool van 1871 tot 1974". 

Op de foto is de Meisjesschool links en rechtsachter is de kleuterschool. Boven was vroeger ook nog de Huishoud- en Naaischool. Deze scholen werden, in die tijd, bestuurd door de Zusters Franciscanessen. Er is in deze Website een aparte Pagina gewijd aan het "Klooster van de Franciscanessen".

Hier beneden de toenmalige Onderwijzeressen:

Onderwijzeressen in de Kloostertuin in 1946.

Hier beneden een artikeltje met een foto van dhr. Jan Waarma uit Boxmeer van "Thuis In Brabant" van het B.H.I.C. over de Inspectrice van het Lager Onderwijs rond 1950, Mevr. Chr. op De Coul.

 

Juffrouw Smits met Nichtje mevr. Annie Selten-Bardoel.

Dhr. Jan Crooijmans: "Ook wel interessant,   ik vond een Rapporten boekje van mijn moeder, Josephina Theresia Fleuren roepnaam Fien, overleden op 16-01-1971 op 43 jarige leeftijd. Mooi is ook te zien wie in die tijd de leerkrachten waren; het loopt tot in de oorlog.

Bronvermelding: dhr. en mevr. Jan en Ankie Crooijmans.

Bronvermelding: dhr. en mevr. Jan en Ankie Crooijmans.

Hier beneden: Kapelaan Heesakkers links en dhr. Piet van Gelder ( Hoofd van de Meisjesschool ) geheel rechts.

 

Zuster Eduarda ( Kwatta ) met haar familie.

 

Schoolkinderen voor het Klooster aan de Burgemeester Verstraatenlaan.

Bronvermelding: Dhr. Louis Moors.

Upke, Dupke, Haverstupke, Upke, Dupke, Dom............

Kleuterklas van dhr. Louis Moors met zuster Fabiana.

Bronvermelding: Dhr. Ger van Wijngaarden www.het-leesplankje.nl. De eerste versie van dit leesplankje werd bedacht in 1897 door de hoofdonderwijzer M.B. Hoogeveen uit Stiens. Weer dank aan Marsja van den Hoek. Het benedenstaande Leesplankje hing meestal in de Meisjesklassen van de Katholieke School al rond 1950 in Mill.

Bronvermelding: Dhr. Ger van Wijngaarden www.het-leesplankje.nl

Het benedenstaande Leesplankje hing meestal in de Jongensklassen.

Bronvermelding: mevr. Marja Verstraaten Verhoeven.

Voor nog meer leesplankjes zie www.het-leesplankje.nl 

Meisjesklas Mill voor de Kerk. 

Hier beneden De Kleuterschool aan de Julianastraat.

Hier beneden de Kleuterschoolklas met juffrouw Jo van de Weem.

Bronvermelding: dhr. Martin Haring jr.

Bronvermelding: dhr. Martin Haring jr.

Bronvermelding: dhr. Martin Haring jr.

Bronvermelding: dhr. Martin Haring jr.

Bronvermelding: dhr. Martin Haring jr.

 

Leny Moons, Mecheline Moors en Cely Stouten zijn enkele meisjes van de Kleuterschool beneden. Bronvermelding: mevr. Leny Kremers-Moons.

Interieur van de Kleuterschool.

 

 

Hier beneden een Meisjesklas uit 1936.

 

 

 

Bronvermelding: Dhr. TON RÜCKERT.

 

  

 

 

 

 

Oude Kleuterschool of Bewaarschool van de Franciscanessen met links de Meisjesschool.

Kerstviering op de Meisjesschool: Foto is eigendom van Mevr. van Hees.

Hier beneden de Kleuterklas uit 1937 van dhr. Peter Roijendijk.

 

Hier beneden een MeisjesKlas van de Huishoudschool in Mill in 1944 met alle namen; ze zijn allen ongeveer in 1929 geboren.

Bronvermelding: dhr. Henk van de Weem. 

Hier beneden mevr. JUF Joke Berkers met haar Zus in 1947 bij de Plasmolen. Juf Berkers was Onderwijzeres aan de Meisjesschool in Mill. Het Jongetje beneden op de foto voor de dames Berkers is dhr. Wim Verstraaten, kleinzoon van Burgemeester Willem Verstraaten.

Bronvermelding: dhr. Pieter Verstraaten. 

Hier beneden de Kleuterschool ( Bewaarschool ) aan de Julianastraat.

Hier beneden een foto van de Meisjesklas van de Lagere School op bezoek bij Trix Verstraaten aan de Schoolstraat 27 in Mill. Aan de andere kant van de Schoolstraat ligt Het Shell-Pompstation van Dhr. en mevr. Ben en Lia Versteegen, die naast het Pompstation jarenlang nog in de Carvavan ( nog net te zien, links naast het Pompstation ) gewoond hebben. Links van het Pompstation staan nog de 5 Woningen van Van Hout.

Beneden nog enkele foto's van de Huishoud- en Naaischool.

Amabilis-Mater school:

Deze meisjesscholen kenden in de jaren vijftig in België en Nederland een succesvolle periode. Men wou aan de jonge vrouw van 17 jaar en ouder een "katholieke, harmonisch-vrouwelijke persoonlijkheidsvorming schenken, in welk ideaal de vrouwelijke beminnelijkheid een zeer grote plaats inneemt".

Het vakkenpakket kan men vergelijken met dat van de inmiddels eveneens uitgestorven Huishoudscholen: opvoedkunde, psychologie van verloving, huwelijk en maagdelijkheid, verpleegkunde, smaakvolle kleding, hygiëne, inrichting van de woning, koken, naaien en gymnastiek.
Er was toen een dag- en een avondschool.
De lessen werden gegeven in de Huishoudschool annex Naaischool en die scholen vielen onder de "Sancta Maria Huishoudschool".

Hier onder een Melkdiploma van mej. Petronella J.C. Peters in het jaar 1955.

Als de Meisjes ( of jongens ) met schuim op de Melk gemolken hadden, kregen ze thuis van vaders dikwijls een gulden !!!

Bronvermelding: Mevr. Petronella J.C. Klomp-Peters.

Hier beneden het Rapport met Punten van het Melkdiploma.

Bronvermelding: Heemkunde Drunen.

Hier onder een Huishoud-Diploma van de Huishoudschool uit St. Anthonis van mej. Petronella J.C. Peters in het jaar 1957. Veel Millse Meisjes gingen in die tijd naar de Huishoudschool in St. Anthonis.

Bronvermelding: Mevr. Petronella J.C. Klomp-Peters. 

Hier beneden de Maria ten Hove L.H.N.O. School of Huishoudschool aan de Langenboomseweg in Mill.

Hier beneden de Maria ten Hove L.H.N.O. School of Huishoudschool in 1957.

Hier beneden een Artikel uit de Gelderlander dd. 11 okt 2014 over de Reünie van de Huishoudschool Maria Ten Hove van de schoolklas uit 1964.

Bronvermelding: Schoolbank Plus 109 klasgenoten. Lia van Tilburg (Schoonenberg)Jose Janssen(van Raay)lia van dinteren (van Dijk)Ardi Bakker(Kuijpers)Anita van Dongenmonique van erkelensanja beerendonk (pijs)Hans Briaireellie vloet (verbruggen)jacqueline van zeeland(fick)carla schreursAns Uijen(Suijkerbuijk)Ellen van RaayMientje Hendriks(Pennings)miriam verheijen (verheijen)sabine broekaad jansenria de kLEIJNEN (SANDE)jantien van erkelensmaria hendriksthijs lamersjolanda van der cruijse (van leuken)jolanda Noijen (Peters)corina van den Hoven (van Hees)Ellen van RaayHenriëtte Gijsbers (Vloet)annie linders (hendriks)hettie van dijk (dijk)
Jolanda Luik (van Erkelens)ansjerie van duren (van dijk)Doriene jacobsAns Wolfspiet jansenjose mutsaersAnita Kremers (van Hees)Miranda van Lokven (Veld)riet van den Heuvel (Franken)sonja selten (van buuren)mientje hendriks (pennings)diny bensmarion bouwen (mutsaers)ine ceelen (v.d.duijn)ine ceelen (v.d.duijn)bianca verstegen (bisschops)Gini v.d. Sanden (gineke)monique oliemeulen (polman)dorien hartjes (van lieshout)henny bernardsjacqueline van zeeland (fick)mirjam van tienen (vandenheuvel)carla fleurenThea van den Heuvel (van der Duijn)Thea Hendriks (Hendriks)Ria Loeffen (Beelen)yvonne van den heuvel (siroo)Mientje van Boekel (Verweijen) Jacqueline Hermans (Kremers)Ria janssen (van lith)Ria van Rossum (Ria)Chris van Lanen (van Balkum)eny van eldik (jilesen)meek Abcjeanne roefsLinda Limbachine kerkhof (v.d.wetering)annemarie verweijen (van der linden)antoinette ermers (van lith)anita van grunsven (cornelissen)Yvonne van DrielMarijke van GemertMiranda GraatPaula Verweijen(van der Ven)marjolein bruinenEllen van RaayTon Thimisterjolanda Luik (van Erkelens)dorien van rooy(de klein)sjan van der ven (kremers)José Smits(Lamers)Monique van ErkelensJulia Kremers(van Eenbergen)Sylvia Lefering (de la Rambelje)Bernadette van Berkel (Verstegen)Josina van Ras
Wilma Pas (Lamers)Rita v.d. Heijden (Linden)sandra van kuppeveld (peters)antonia g.m. selten (anita)Julia Kremers (van Eenbergen)Anita Damen (kerstens)Tina 1957tina Verheijen (Verheijen)rob van oirsouwkarin Bussemaker (Graat)Sjan Arts (van boxtel)ans van lith (ans)Leny Hendriks (Siroo)angelique van de wiel (angelique)Willemien Pluk (Ermers)Betsie Nuijen (Betsie)anita ermersRia Bisschops (Bisschops)bets van den heuvel (bergmans)wilma aalbers (willems)ans beerden (bergmans)henriette van der duijn (henst)bets van den heuvel (bergmans)nicole wijdeven (wijdeven)Jolanda Luik (van Erkelens)daisy derks (van lith)

Hier beneden, d.d. 28 juni 1962, het Verkeersdiploma van het Verbond Voor Veilig Verkeer op de laatste klas van de Lagere Meisjes School.

Hier beneden een foto van de Meisjesklas met Mej. Frens van Beuningen en Onderwijzeres Mevr. Wijnen voor de meisjesschool aan de Julianastraat in Mill.

Bronvermelding, mevr. Frens van Beuningen.

Oude school in 1964 met Juffrouw Van Gemert.

Bronvermelding: Mevr. Fien Vugts.

 

Op 11 juli 1983 verhuisde de Sint Josefschool d.w.z. de Lagere School en de Kleuterschool van de Julianastraat naar "De Straethof"aan de Pastoor Maasstraat 2.

 

De schrijver van het benedenstaande boek was dhr. Piet van Gelder, hoofd van de toenmalige Meisjesschool.

 

Hier beneden dhr. Piet van Gelder ( Hoofd van de Meisjesschool ) met een Meisjesklas ± 1965.

Bronvermelding: Boek "Meisjesschool" van dhr. P.J.van Gelder.

In 1968 kreeg de Huishoudschool voor Meisjes de naam Lager Huishoud- en Nijverheids Onderwijs(LHNO) en in 1977 werd het onderwijs ook voor jongens toegankelijk. Tot dan toe konden die alleen bij de Ambachtsschool, de L.T.S,  terecht en waren beide scholen strikt gescheiden jongens- en meisjesscholen. Rond 1974 werden er proefklassen gestart samen met de L.T.S, jongens en meisjes wisselden van school/klas en kwamen zo voor het eerst in gemengde "proef" klassen terecht. Zo werd bekeken of er interesse bestond aan gemengd onderwijs op beide scholen. Men vond toen dat ook meisjes technisch onderwijs zouden moeten kunnen volgen o.a. techniek, metaal en hout bewerken en jongens zouden ook moeten kunnen leren koken, wassen, strijken etc. De kookschool werd vak-richting Consumptief. Geleidelijk aan kwamen er meisjes in de L.T.S. klassen en jongens in de LNHO klassen. 

In 1992 is het LHNO met andere vormen van lager beroepsonderwijs opgegaan in het voorbereidend beroepsonderwijs (VBO). Samen met het MAVO - onderwijs en een groot deel van het Voortgezet Speciaal Onderwijs werd het V.B.O. in 1999 samengevoegd tot het VMBO. 

Op 5 Januari 2000 werd Juffouw José Reutelingsperger Koninklijk onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau o.a. voor haar 25 - jarig dienst verband op de Kleuterschool de Straethof en voor haar bestuursfuncties als voorzitter en sercretaris van het Gregoriaans Koor "Vivente" en voorzitter van de Stichting "Kinderfeesten Mill".Bronvermelding: De Gelderlander 27 december 2000.Bronvermelding: Mevr.Klomp.

Weekboeket voor juffrouw José Reutelingsperger in 2016.

Bronvermelding: De Neije Krant.

In 2013 wordt "De Straethof" ook al weer gesloten en gaat het Lager-Onderwijs van Mill over naar de "Brede School." Laten we het vooral "Kleinschalig houden."

 

Hier beneden Wethouder dhr. Tien Kremers bij de Opening van het nieuwe Kinderdagverblijf.

 
 

Hier beneden de Huidige Jongens- en Meisjesschool aan de drukke Langenboomseweg. Het Centrum van Mill verplaatst zich langzaam naar Langenboom.

 

Hier beneden een foto van de 40-jarige Reünie van de meisjesschool van de 5e en de 6e klas van 1971 - 1973 op 5 juli 2014.

Bronvermelding: De Neije Krant.

  

Bronvermelding: www.myllesheem.nl

Hier beneden enkele foto's van de 70-jarige Reünie in 2011 van een meisjesklas van de Meisjesschool in Mill in 1941.

Bronvermelding: Dhr. Henk van de Weem van Mylle's Erfgoed.

Hier beneden een foto van de Reünie in 2016 van de nu 85-jarige Meisjes van de Lagere Schoolklas in Mill.

Bronvermelding: dhr. Henk van de Weem van "Mylle's Erfgoed".

Hier beneden bijzonderheden over de Reünie van de 6e Meisjesklas anno 1953. De Reünie was op 26 augustus 2016 in Café Royal aan de Kerkstraat in Mill. Er waren 31 Dames aanwezig uit een klas van 54 meisjes.

De Zuster die aan de 6e klas les gaf in 1953 was Zuster JACOBA.

Hier de eerste Foto van de Meisjes voor Café Royal met de R.K. Willibrorduskerk op de achtergrond.

Hier beneden de lijst van de aanwezige meisjes met naam en adressen; eventueel voor de volgende Reünie.

Hier nog een Foto van de Meisjes voor Café Royal met de R.K. Willibrorduskerk op de achtergrond.

Hier beneden een Reünie Meisjesklassen van 1971 tot 1973 gevierd op 5 Juli 2016.

Hier beneden 2 foto's Reünie van de Eindexamenklas van de M.U.L.O van 1969.

Bronvermelding: mevr. Janny Van Bommel-Verhoeven.

Bronvermelding: mevr. Janny Van Bommel-Verhoeven.

Hier beneden Foto's van de Reunie van de Meisjesklassen van 1968 - 1969 in Zaal 't Heike in Mill.

Bronvermelding mevr. Janneke van Gemert van Eenbergen.

Bronvermelding mevr. Janneke van Gemert van Eenbergen.

Hier beneden info over de Reünie dd. 14 oktober 2019 in De Valkhoeve in Langenboom van de Meisjes-Klas van de Huishoudschool en Assistentenklas van 1963 en 1964. 

Mail van Hub. Verstraaten.

Lieve Lies en Kees, 

Hartelijk Dank voor deze interessante e-mail met prachtige foto’s.

Mag ik ze allen op mijn website plaatsen ?

Ik vond ‘t zéér gezellig met zo veel jonge meiden, die meer wisten dan ik. Deze reünie vond ik ontspannen en zeer leerzaam.

Hartelijk Dank, ook aan Gerrit, dat ik bij jullie mocht zitten en nogmaals dank voor ‘t leuke cadeautje,

Opa Hub.

Op 14 okt. 2019 om 20:41 heeft Kees en Lies <keesenlies@casema.nl> het volgende geschreven:

Ha,   dames van nu meiden van vroeger!

 

Bij deze zoals afgesproken de foto's van onze huishoudschooltijd 1963/1964.

Ik vond het erg gezellig zaterdag. Wat mij betreft blijven we elkaar een keer in de zoveel tijd zien. 

Gewoon toffe meiden! En wat blijven we jong!!!!!! Tonny, je was helaas al weg toen ik foto’s van ons nam.

Hub nogmaals dank voor de uitgebreide foto serie van  en over Mill. Erg leuk om zoveel mooi oud weer te zien.

Als je nog namen  nodig hebt hoor ik het wel van je!

IK heb deze mailadressen van Annet gekregen. Misschien was je niet aanwezig bij de reünie van zaterdag of ontbreken er adressen van dames die er wel waren.

Stuur ze dan svp door! Ik zag de die van Hermien en Fien,  Tonny  en Hanny niet herkend worden door het systeem. 

Voor allemaal : Het gaat jullie goed , IK kijk er nu al naar uit om jullie weer te zien over….. jaar???? !!!!!!

Ik wens diegene die niet konden komen door minder leuke omstandigheden veel sterkte toe.

Vriendelijke groet

Lies van Laake

Hier beneden enkele foto's van het Schoolreisje in 1963.

Groesbeek Hooge Hoenderberg.

Hier beneden enkele foto's van het Schoolreisje in 1963.

Hier beneden enkele foto's van het Schoolreisje in 1963.

Hier beneden een foto van de Leraren van de Assistentenklas.

Hier beneden een foto van de Leraren en leerlingen van de Assistentenklas.

Hier beneden de Meisjes aan de Heldro-ijsjes bij Hotel Kloosterman in Mill.

Hier beneden een ModeShow van de Huishoudschool in 1964.

Hier beneden het Afscheid van 44 jaar van Juffrouw José Reutelingsperger op 10 januari 2020.

Copyright Studio Domeinzicht ©