De Landbouwschool en L.T.S. in Mill.

Dhr. H.H. Claassens was de oprichter van de Landbouwschool  aan de Schoolstraat 29 in Mill.

Dhr. Harrie Couwenberg was de Directeur van de Millse Landbouwschool. ( Met Dank aan dhr. Henk van den Brand uit Escharen ). Hier kwam de Ambachtschool ( de beste opleiding die er ooit geweest is ) en later de L.T.S. Technische School ( later ook de I.T.O. Individueel Technisch Onderwijs) achter de Schoolstraat, waar nu in 2015 het Zorgcentrum Aldenhorst is gevestigd aan de Pastoor Maasstraat.

Dus in het verleden was hier eigenlijk gevestigd een soort Bredeschool: de Jongensschool, de I.T.O.School,  de Technische School, de Ambachtsschool, de Landbouwschool en een Centrum voor "Opleiding in de Zorg"! 

De ingang van de Technische School was aan de Brandsestraat.

Het waren allemaal noodgebouwen of Barakken.

 Hans Koetsier wilde het college uitleggen, dat zijn Alfa & Omega betekende DE APOCALIPS van de apostel en evangelist Johannes, geschreven op het eiland PATMOS. Het zouden oorspronkelijk 4 figuren worden. Je zou het nu de ONVOLTOOIDE kunnen noemen ! Zwaar beton: dat breken ze zomaar NIET af. Groeten, h e n k van de Ween.  

Op de foto beneden het Diploma van Dhr. W. Crooijmans: "Diploma Metselen van mijn vader ( leuk, ik zelf geef nu les aan Straatmakers )". 

Bronvermelding: dhr. en mevr. Jan en Ankie Crooijmans.

Verandering van het Onderwijs.

In 1968 kreeg de Huishoudschool voor Meisjes de naam Lager Huishoud- en Nijverheids Onderwijs(LHNO) en in 1977 werd het onderwijs ook voor jongens toegankelijk. Tot dan toe konden die alleen bij de Ambachtsschool, de L.T.S,  terecht en waren beide scholen strikt gescheiden jongens- en meisjesscholen. Rond 1974 werden er proefklassen gestart samen met de L.T.S, jongens en meisjes wisselden van school/klas en kwamen zo voor het eerst in gemengde "proef" klassen terecht. Zo werd bekeken of er interesse bestond aan gemengd onderwijs op beide scholen. Men vond toen dat ook meisjes technisch onderwijs zouden moeten kunnen volgen o.a. techniek, metaal en hout bewerken en jongens zouden ook moeten kunnen leren koken, wassen, strijken etc. De kookschool werd vak-richting Consumptief. Geleidelijk aan kwamen er meisjes in de L.T.S. klassen en jongens in de LNHO klassen. In 1992 is het LHNO met andere vormen van lager beroepsonderwijs opgegaan in het voorbereidend beroepsonderwijs (VBO). Samen met het MAVO - onderwijs en een groot deel van het Voortgezet Speciaal Onderwijs werd het V.B.O. in 1999 samengevoegd tot het VMBO.

Dhr. Bas Huiskes directeur van de L.T.S.

Directeur van de L.T.S. dhr. Van Vechel.

Achter op de foto het praktijklokaal van de Ambachtsschool in de tuin van de familie Verstraaten, daarachter Paus Johanneshove, nu Aldenhorst en de Meihorst.

Aan de voorkant van de L.T.S., aan de Schoolstraat, was vroeger de Landbouwschool met als Directeur dhr. Couwenberg.

Nu, in 2011, ligt de Ambachtsschool en de Technische school en het Merlet-College  ( de vorige MAVO ) aan de overkant van de weg tegenover Fitland.

Bij het Merletcollege komt in 2013 De Brede School; Lagere School De Straethof in het centrum van Mill wordt dan ook afgebroken, net als de Bibliotheek en Marienweerd en de andere scholen in Mill West.

Hier beneden een artikel in De Neije Krant dd. 14 Juni 2015 over het 35-jarig dienstverband bij de MERLET-School van Mientje van Haare uit Mill.

MientjeVanHaareMerletMillWeekboeketJuni2015.jpg

Copyright Studio Domeinzicht ©